zaterdag 22 mei 2010



Jonge Maneblussers zetten graag de bloemetjes buiten

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat er weer een heleboel activiteiten op het programma staan in het Mechelse. De Dijlefeesten, Make-a-fish, Parkpop, Maanrock, etc. zorgen ervoor dat de Mechelaar kan genieten van een hapje en een drankje vergezeld van een streepje muziek. Bij verschillende Mechelse jongeren heerst er nochtans een algemeen gevoel van schaarste als het de uitgaansmogelijkheden in hun stad betreft. "Cafés zijn er genoeg, maar je kan hier bijna nergens een leuk feestje bouwen tot in de vroege uurtjes", vertelt Wander Rooze, een 23-jarige Mechelaar. Op de officiële site van de stad Mechelen barst het echter van de positiviteit. "Mechelen is een bruisende stad. Dat blijkt uit de talrijke feesten en fuiven die Mechelse jongeren wekelijks organiseren.”

Een strak plan

Dat Mechelen bruist tijdens de zomer is een vaststaand feit. Maar waar kan je dan aan je trekken komen tijdens de rest van het jaar? Stel je even voor dat je 21 bent, in Mechelen woont en tijdens het weekend graag eens een stapje in het nachtleven zet. Waar ga je dan heen? En waar kan je je laatste nieuwe dansmoves tonen?

Tim en Sander, leden van de Mechelse Jeugdraad, stelden zichzelf dezelfde vragen. Volgens hen ligt de bal in het kamp van de jongeren. Via het nieuw project, 'een strak plan', kan de Mechelse jeugd een grote inspraak hebben in de opmaak van het jeugdbeleidsplan 2011-2013. "Onze site is zeker het bezoeken waard (www.eenstrakplan.be nvdr), jongeren kunnen er een enquête invullen i.v.m. uitgaan in Mechelen en algemene vrijetijdsbesteding. Er valt trouwens een iPod mee te winnen! Uit onze enquête blijkt dat er nood is aan een degelijke concertzaal", vertelt Sander. Blijkbaar vinden de jongeren hun weg niet naar het Cultureel Centrum of vinden ze de Metteko, het Mechels jeugdcentrum, te klein. Over Perron M, de fuifzaal aan het Douaneplein, zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen is het een plek waar te vaak gevochten wordt. Voor een nachtje stappen wijken de feestende jongeren dan liever uit naar naburige steden als Antwerpen of Leuven.

André Selleslach (56), voormalig uitbater van club Revue, zegt in Gazet Van Antwerpen dat er nood is aan een discotheek in Mechelen. "Als ik zie hoeveel jongeren er elke zomer op Parkpop rondlopen, vraag ik me af waar die allemaal uitgaan. Mijn eigen kinderen Chanel en Eder trekken steevast naar Barramundo of Mille omdat er geen alternatief is." Vroeger waren er meer danscafés, nu kan je blijkbaar enkel terecht in de Mille op de Vismarkt of in De Prof aan het stationsplein. 

Podiumbeesten

"Een gebrek aan initiatieven is er zeker niet", zeggen Peter Meeusen en Tim Gordts, verantwoordelijken van de Jeugddienst/Metteko. “Wij zoeken vrijwilligers om optredens te organiseren in de Metteko. Zo ondersteunen we de jongeren bij het op poten zetten van hun activiteiten en bieden hen een professionele muziekinstallatie aan. We begeleiden hen tot ze in staat zijn om op hun eigen benen te staan." Zo zijn er al verschillende verenigingen de revue gepasseerd en doorgegroeid tot gevestigde waarden in het Mechelse nachtleven. 'Moonshack' is één van deze verenigingen. De Moonshackers haalden ondermeer Vic Ruggiero van The Slackers (Amerikaanse ska-legendes nvdr) naar Mechelen. Door de combinatie van zo’n optreden en een afterparty met lokale dj's, hebben ze toch al aardig naam kunnen maken. Maar aangezien de Metteko een beperkte capaciteit heeft van 100 man, moeten ze soms uitwijken naar iets grotere ruimtes in de stad, zoals het zaaltje van café Friends.

Kamikaze

Kamikaze, een samenwerkingsproject tussen Mechelse verenigingen en de Metteko, doet waarschijnlijk hier en daar nog wel een belletje rinkelen. Het project heeft wel een tijdje stilgelegen. Vroeger werden er al verschillende pop- en rockconcerten georganiseerd in het Cultureel Centrum, maar tegenwoordig vinden er ook concerten plaats in de Metteko. “We hebben druk gezocht naar een groep vrijwilligers om het project nieuw leven in te blazen, en met succes! Eén van onze nieuwste activiteiten is ‘Banzai, a DnB & Dubstep concept’. Hiermee willen we de hedendaagse subculturen een podiumkans geven. Er is geen entreegeld en de dj’s zijn van eigen bodem. Zo is er trouwens ook elke maand een Hiphop-evenement en een Metal-night. Allemaal voor en door jongeren. Het enige grote nadeel is dat de Metteko gelegen is in de Zakstraat, pal in het midden van de stad. Door de regelmatige klachten van de buren moeten de feestjes al afgelopen zijn om twee uur. Veel te vroeg volgens velen, maar daar kan voorlopig echt niets aan veranderd worden”, aldus Peter Meeusen.

Een nieuw jeugdhuis

Mechelen is een jeugdhuis rijker, het gaat weliswaar om een vernieuwde versie van het oude ‘Tsentroem’. Nadat de Mechelse binnenstad wekenlang werd gebombardeerd met flashy affiches en flyers was het eindelijk zover, op woensdag veertien april opende ‘Nieuw Jeugdhuis’ z’n deuren. Niet meteen de meest originele naam voor een jeugdhuis, maar er is wel degelijk een reden voor. “We willen de naamgeving van het jeugdhuis overlaten aan de jongeren zelf. Via onze website (www.nieuwjeugdhuis.be nvdr) kunnen er suggesties gegeven worden en kan er gestemd worden voor de nieuwe naam”, vertellen Ignace Kaldunski en Marianne Lenaerts, de halftijdse beroepskrachten van het jeugdhuis. Het idee om opnieuw te beginnen kwam ter sprake doordat de kaars van Tsentroem stilletjes begon uit te gaan. “Er was te veel overlast van de buren”, legt Marianne uit. “In samenspraak met de Jeugddienst werd er dan beslist om met een schone lei te beginnen. Er zou een overleg met de buurtbewoners komen om de buurtoverlast aan te pakken. De doelstellingen van het jeugdhuis blijven alleszins onveranderd. Zo willen we in het centrum van de stad de jongeren een kans geven om hun vrije tijd op een leuke manier te besteden. Dit proberen we te verwezenlijken door op frequente basis optredens, workshops en dergelijke activiteiten te organiseren. We gaan ook resoluut voor een hoge laagdrempeligheid door geen entreegeld te vragen”, vertelt Ignace.

Aangezien het niet zo eenvoudig lijkt om met z’n tweeën alle organisatorische taken van een jeugdhuis uit te voeren, werd er op zoek gegaan naar vrijwillige helpers. “We hebben heel veel promotie gemaakt, via verschillende kanalen. Aangezien vandaag de dag internet niet meer weg te denken valt hebben we natuurlijk een facebookgroep opgericht. Ondertussen zitten we toch al aan meer dan 300 leden en het aantal blijft maar groeien. Ook de pers heeft ons niet genegeerd, zo verscheen er een artikel over ons in de Gazet Van Antwerpen naar aanleiding van de verkiezing voor het beste jeugdhuis van de provincie. Toen we genoeg respons kregen van de Mechelse jongeren, hebben we ze uitgenodigd op een vergadering. We hebben ze toen ook een tapcursus gegeven”, vertelt Marianne.In de regio zijn er al een vijftal actieve jeugdhuizen (zie kaderstuk) die elk hun eigen stijl en aanhang hebben. Het is dus niet zo evident om een groot publiek te bereiken vooraleer je naambekendheid hebt verworven. “We houden onze drankprijzen echt heel laag, zo betaal je slechts 1,20 euro voor een pintje en slechts 1 euro voor een frisdrank. Hiermee hopen we wel wat jongeren naar het Nieuw Jeugdhuis te halen. We proberen ook een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken en streven ernaar de jongeren een kritische houding mee te geven. Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen hier zomaar wat komt pintelieren”, benadrukt Marianne. “Er zijn verschillende activiteiten gepland voor in de nabije toekomst”, voegt Ignace nog toe. “Zo staat er op woensdag 28 april alvast een dj-workshop op het programma. Tiktaalik, een lokale dj, toont de basis van het plaatjes draaien. In het verlengde daarvan kan je je tot 31 april inschrijven voor onze dj-contest, meer info kan je op onze site vinden. Op zaterdag 8 mei komt de Maanrockrally bij ons langs. Die is trouwens in samenwerking met alle andere jeugdhuizen, de Metteko én het Cultureel Centrum.”


De Mechelse jeugdhuizen

ROJM

ROJM staat voor Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen. Meer dan 30 jaar geleden staken jongeren van diverse origine de koppen bij elkaar om een vereniging op te richten. Wat hen zo bijzonder maakt is het feit dat ze jongeren iets proberen bij te brengen. Ze werken rond thema’s als tewerkstelling, gelijke kansen, samenleven, etc. In het jeugdcentrum vinden om en bij de 800 jongeren elkaar en voelen ze zich thuis. www.rojm.be

Joko

Joko bevindt zich vlak achter de Colomakerk op de Tervuursesteenweg. De ruimte wordt gedeeld met de mensen van de Chiro. Het zijn ook die mensen die destijds Joko hebben opgericht. Joko heeft een zeer grote aanhang, dat is één van hun sterkste punten. Ze hebben ook al een paar keer een festival georganiseerd; Jokofest. Facebook->jhjoko

Hojé

Hojé is een beetje het buitenbeentje omdat het gevestigd is in Hombeek, ver buiten het Mechels stadscentrum. Het spreekt dan ook vooral de lokale jeugd aan. Net als Joko deelt Hojé hun ruimte met de Chiro. Het jeugdhuis is al jaren een vaste waarde in het sociale leven van de plaatselijke jongeren en daarbuiten. www.hoje.be

Joppe

Dit jeugdhuis bestaat nu al zo’n vijftien jaar en werd opgericht door vier chiroleiders. Het is gevestigd in een binnenvaartschip dat aangemeerd ligt in Battel, aan de oevers van de Leuvense vaart. Deze unieke locatie is natuurlijk hun grootste troef. De boot heeft een capaciteit van 175 man. Joppe telt bijna twintig kernleden, wat op zich wel vrij veel is voor een jeugdhuis in een klein dorpje als Battel. www.jhjoppe.be

Nieuw Jeugdhuis

Dit gloednieuwe jeugdhuis bevindt zich in de Oude Brusselsestraat, in het centrum van Mechelen. Vooraan hebben ze een gezellige toog en een zithoek, achteraan hebben ze een grote ruimte waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Iedereen is er welkom en het Nieuw Jeugdhuis wil dan ook een zo breed mogelijke doelgroep bereiken. www.nieuwjeugdhuis.be

Op stap in Mechelen

Vismarkt

Hier kan je verschillende leuke cafeetjes vinden. In De Gouden Vis, Den Akker of Bar Popular kan je een frisse pint of cocktail drinken.

Stationsbuurt

Voor een gezellige babbel met drankje, eventueel gepaard met wat dansen kan je terecht in Boesjkammeree, Friends of De Prof.

Zandpoortvest

De Mechelse studenten hebben ook hun uitvalsbasis. Op de Zandpoortvest zijn er verschillende studentencafés; De Planeet, De Student of 2de Zit.Perron MDe Mechelse fuifzaal bij uitstek. Bijna elk weekend is er wel iets te doen aan het Douaneplein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten